Baráti Bőrlabda Football Club Közhasznú Egyesület
Futballozzunk együtt!BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció
 

 

 

 

1, Fertőzés útján terjedő bőrbetegségek

 

            - Óthor

 

            - Gombásodás

 

            -Szemölcsök

 

2, Allergiás eredetű bőrelváltozások

 

            - Csalánkiütés

 

            - Ekcéma

 

            - Atópia

 

3, Faggyúmirigy rendellenességek

 

            -Pattanások

 

            - Zsíros, korpás haj

 

4, Napfény provokálta elváltozások

 

            - Fotoallergiás bőrgyulladás

 

            - Bőrdaganatok

 

 

 

 

 

1, Az óthor baktériumok okozta fertőző, gennyes bőrgyulladás. A kór a sebváladék közvetlen vagy közvetett érintésével terjed. Az ilyen beteg szigorúan elkülönítendő, családi környezetében is rendkívüli higiéniás szabályok betartása szükséges. Fontos, hogy szakember lássa mivel kezeletlen esetben késői szervi szövődmények alakulhatnak ki (vese-, szív-, izületi károsodás).

 

 

 

-           Többnyire gombák okozzák a talpi, ujjközi hámló, viszkető, berepedő bőrfolyamatot. Forrása lehet a közösen használt zuhany-padlózat. Saját fürdőpapucs használata javasolt a megelőzésre. Elhanyagolt esetben, illetve a körömlemez traumás sérülését követően kialakulhat a körömlemez gombás megbetegedése belőle, ami már hosszas és költséges gyógyszeres eljárással gyógyítható csak. A fokozott verejtékezés hozzájárul a piheszőrös bőrfelület, illetve a hajlatok gombás fertőzéséhez uis. Ezt megelőzendő a szellős, nedvszívó ruházat viselése, illetve a hajlatokba hintőpor használata célszerű.

 

-           Vírusok okozzák a talpi-, tenyérnyi-, illetve a kézujjakon leggyakrabban megjelenő szemölcsöket. A vírusok egy másik fajtája felelős az úgynevezett uszodaszemölcsökért, melyek leginkább az uszodavízzel terjednek. Az igénybevett, kiszáradásra hajlamos, illetve ekcémás alkatú bőrt célszerű speciális bőrtápláló anyagokkal rendszeresen visszazsírozni, ugyanis a száraz bőr leginkább fogékony a vírusos megbetegedésre. Erre a célra ajánlható a patikákban forgalomban vény nélkül beszerezhető Sanatopic nevű bőrpuhító, testápoló krém, mely a bőr mélyén megköti , és hosszan ott tartja a vizet, ezzel megakadályozza a bőr kiszáradását. Elég este egyszer bemasszírozni a bőrbe közvetlen fürdés, zuhanyzás után.

 

 

 

2, Allergiás mechanizmussal jönnek létre a különböző étel és étel adalékanyagok okozta kiütéses megbetegedése, valamint a csalánkiütés is. Fémallergia okozza a bőrgyulladást, úgynevezett ekcémás tüneteket pl: a fém óraszíj alatt, vagy a farmer fémgombja alatt is. Az ekcémák egy részének kialakulásához örökletes hajlam is kell., ide tartozik az atópia (gyerekkori ekcéma) ahol olyan sok tényező együttes hatása eredményezi a száraz viszkető, ekcémás foltokat, hogy csak komplex megelőző-kezelő program betartásával érhető el a tartós tünetmentes bőrállapot. Kímélő-visszazsírozó fürdőszerek használata, bőrvédő ápoló krémek (sanotopic) rendszeres alkalmazása, szellős pamut ruházat, szükség esetén speciális ekcéma kenőcs időben történő bevezetése, illetve szakszerű alkalmazása elengedhetetlen fontosságú. Az ismert pollen allaergiás gyerekeknek pl: pollen szezonban kültéri edzés után minden alkalommal szükséges hajat mosni, mert a hajszálakon megtapadó pollenszemek később a szemhéjakra, arcra leperegve gyulladásos bőrtüneteket okozhatnak a légúti allergiás tüneteken túl.

 

 

 

3, A faggyúmirigy működése komplex hormonális szabályozás alatt áll. Ez a magyarázata annak is, hogy a kamasz kor az az időszak, amikor a miteszerek és a pattanások száma jelentősen megszaporodik. Ha ez a fokozott mirigyműködés a faggyúmirigy kivezető csövének beszűkülése vagy elzáródása miatt elégtelen faggyúürüléssel társul, csúnya, gyulladt, fájdalmas, sőt összeolvadó, csomós bőrgyulladáshoz vezethet, mely egy esetleges hegedésre való hajlam alapján maradandó bőrkárosodáshoz vezethet. Ennek elkerülésé érdekében a kozmetikumokra nem reagáló esetekben fontos bőrgyógyász tanácsának kikérése. Ennek az állapotnak a kezelésére ma már sokféle hatékony külsőleg alkalmazható oldat, gél, krém, illetve belsőleg adható gyógyszer áll rendelkezésre. Minden kockázat nélkül alkalmazható a pattanásos bőr kezelésére a speciális kék fény terápia, mely már Magyarországon is hozzáférhető. A fokozottan zsírosodó, illetve korpásodó fejbőr is jól kezelhető már speciális oldatokkal, gyógysamponokkal.

 

 

 

4, Egyes bőrre kerülő anyagok ( kozmetikumok, parfümök) a napfény hatására kémiailag bomlanak, és bomlástermékük pedig az arra érzékeny bőrön gyulladást kelthetnek. Ezért a napfényen tartózkodást megelőzően illatosított kozmetikumok használata kerülendő. A napfény ultra-viola sugarai, különösképpen az UVB tartományba tartozók felelősek a bőröregedésért, valamint vele egyidejűleg olyan kémiai változásokért a bőrsejtjeiben, melyek egyéni hajlam alapján ezen bőrsejtek rosszindulatú elfajulását indíthatják el. A nyári időszakban ezért nélkülözhetetlen a magas faktorszámú és vízálló (izzad a sportoló) fényvédő krém alkalmazása a ruhával nem fedett testfelületen. A meglévő anyajegyeket pedig célszerű évente átnézetni szakemberrel.

 

 

 

 

Dr Kassai Ildikó

 

1117 Budapest Fehérvári út 34.

Telefon: 06-304112322Baráti Bőrlabda Football Club Közhasznú Egyesület

Honlapkészítés