Baráti Bőrlabda Football Club Közhasznú Egyesület
Futballozzunk együtt!BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció
2009-ben 10 éves a Baráti Bőrlabda Football Club!

 

 

Interjú Somodi Lászlóval, a Baráti Bőrlabda FC elnökével

 

1.     Mikor és hogyan született meg a futball club alapításának ötlete?

 

1999-ben több hónapot kórházban töltöttem, volt időm gondolkodni és akkor gondolkoztam egy olyan egyesület tervén, amely előremutató lehet a mai világban.

 

2.     Mi volt az alapítás célja? Mennyiben tekinthető hiánypótlónak?

 

Az alapítás célja sokoldalú volt. A legfőbb szempont: minél több gyerek kerüljön be a labdarúgás vérkeringésébe, ismerje és szeresse meg a labdarúgást, és a későbbiek folyamán már felnőttként se távolodjon el ettől a szép sportágtól. Vezető szempont volt a gyerekek ügyességének fejlesztése, amit ma már koordinációnak nevezünk, vagyis a kar és a lábmunka összerendezése. Ugyancsak célként jelöltem meg azt, hogy főiskolások és egyetemisták, akik jó pedagógiai érzékkel bírnak, az iskolai tanulmányaik mellett olyan tevékenységet folytassanak, amit szeretettel tudnak csinálni és amellyel labdarúgásba is bekerülhessenek.

Mivel ez a típusú foglalkozás, amit a gyerekek felé közvetítünk, a mozgáskoordináció helyes kialakítására és az idegpályák beidegzésére fordítja a fő hangsúlyt, akár hiánypótlónak is tekinthető.

 

3.     Melyek azok az alapelvek, gondolatok, amelyek már a kezdetekkor meghatározók voltak, és azóta is jellemzik a klubot?

 

Mivel a mai világban elég meghatározó a rendezetlenség, alapelvként és fő célként a sportág megszerettetését tűztem ki, a sportolást elhelyezve a mindennapi életbe, vagyis az iskola-tanulószoba-edzés-család-pihenés körforgásba, amellyel a gyerek életét sokkal rendezettebbé tudjuk tenni. Ráadásul így a gyerekeknél már óvodai szinten megjelenik a férfi, mint edző.

Minden edzővel elvégeztettük, elvégeztetjük a drogprevenciós tanfolyamot, amelyet nem misztifikálunk, de úgy kezelünk, hogy a sport mint pozitív inger már drogprevenció legyen.

Az alapítás óta eltelt időnek tapasztalata már azt mutatja, hogy ezek a gyerekek, akik bekerülnek a képzési rendszerünkbe, sokkal jobban be tudják osztani szabad idejüket, és barátaik is a sporttársak köréből kerülnek ki.

Mivel mi a mozgásoktatás során az idegpályák beidegzésével foglalkozunk – külön ingereljük a két agyféltekét – a gyerekek gondolkodása felgyorsul.

 

4.     Melyik volt az első óvoda? Mit szóltak a megkereséshez?

 

Első óvodáink, amelyben a képzést elkezdtük a XI. kerületben lévő Bogdánffy utcai, Csíki-hegyek utcai és Dayka Gábor utcai óvoda volt, valamint az I. kerületben a Nyárs utcai óvoda.

 

A könyvem: Mozgáskoordináció- és gyorsaságfejlesztő gyakorlatok óvodától a felnőtt korig, ami ekkor már megjelent, jó ajánlólevél volt az óvodavezetőkhöz.

 

5.     Melyek voltak az elmúlt tíz év legemlékezetesebb pillanatai?

 

A kérdésen fordítanék egyet és inkább arról beszélnék, hogy mely dolgok azok, amelyek büszkeséggel töltenek el.

 

-    A drogprevenció területén, ahol dolgozunk, nagy lépéseket tettünk előre, mert egy nemes célt, jó irányt vázoltunk fel a gyerekeknek. 

-     Minden edzőnk főiskolára vagy egyetemre jár, valamint főiskolát vagy egyetemet végzett, és ezzel egyedülálló klubként működünk Magyarországon.

-     Az egyesület által szervezett foci tornákon a mérkőzések mellett rendkívül népszerűek a kiegészítő programok: életmód és bőrgyógyászati tanácsadás, vérnyomás-mérés, véradás. Ezeken keresztül a szülőket is "nevelhetjük", de legalábbis az egészségesebb életmód felé tudjuk őket terelni. 

-      Minden edzőnket továbbképeztük, továbbképezzük. 

-     Sok szempontból új szellemiséget vittünk be – a képzést helyeztük előnybe az eredményességgel szemben. Úgy gondoljuk, hogy először 16-17 éves korban kell megkövetelni az eredményt, addig viszont testileg-lelkileg-szellemileg fel kell készíteni a játékost a nagyobb feladatok eredményes teljesítésére.

Legemlékezetesebb pillanatok: 

-         Az, hogy megalakultunk. 

-         Az, hogy elindultunk. 

-         Az, hogy öt edző után tíz edző lett. 

-         Az, hogy örültek nekünk az óvodákban, iskolákban. 

-         Az, hogy megértették, mi nem focit oktatunk az óvodákban. 

-         Az, hogy a gyerekek fejlődtek. 

-         Az, amikor az első száz gyermekünk megvolt. 

-         Az, amikor a második száz gyermekünk megvolt. 

-         Az, ahogy az edzők megértették és beálltak egy nemes cél mögé

És sorolhatnám még…

10 év nem rövid idő, így az emlékezetes pillanatokból is van bőven.

 

6.     Hol tartanak most? Mi változott az alapítás óta?

 

A dobbantó előtt. Sokan megszerettek, elfogadtak bennünket és már igénylik a jelenlétünket.

Az első öt évben rohamosan növekedtünk, ezután meghúztuk a vonalat és a minőségi munka felé fordultunk.

Mára viszont elértünk oda, hogy ráugorjunk a dobbantóra, vagyis oda, hogy az egyesületnél sportoló nagyon sok tehetséges gyerek saját létesítményeinkben tudjon sportolni.

 

7.     Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

 

Még jobban képviselni a szakmát, még több gyermeket bevonni a labdarúgásba.

A mozgásoktatásban szeretnénk egy új rendszert bevezetni, amely meggyorsítja a mozgástanulást.

További terveink között szerepel még:

-  Sportpálya építése.

-  Gyermekeken keresztül népszerűsíteni az egészséges életmódot.

-  Felméréseink spektrumát szélesíteni.

-  Még több kiemelt csoportot indítani.Baráti Bőrlabda Football Club Közhasznú Egyesület

Honlapkészítés